Muistan ensimmäisen kerran, kun näin ihmisiä sateenkaariliput käsissään. Olin kuusitoista ja Helsingissä ostoksilla siskoni kanssa. Tietämättämme samana viikonloppuna järjestettiin myös Helsinki Pride. En tuolloin uskaltanut liittyä sateenkaariväen seuraan tai edes sanoa siskolleni mitään, mutta istuin kaiken keskellä ja ajattelin: nämä ovat minun ihmisiäni. Melkein itkin. En ollut nähnyt kaltaisiani esillä koskaan.

Tuo kohtaaminen osoitti minulle, kuinka tärkeää on näkyvänä oleminen ja näkyväksi tuleminen. Tärkeää ei kuitenkaan ole vain sateenkaari-ihmisten näkyvyys ja olemassaolo, joiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä, vaan myös heidän näkyvä tukemisensa. Sen ääneen sanominen, että täällä me olemme ja täältä emme lähde. Tämä on meidänkin kaupunkimme.

”En ollut nähnyt kaltaisiani esillä koskaan.”

Etenkin pienemmissä yhteisöissä kynnys tulla kaapista voi olla suuri. Ilmapiiri voi olla ahdas, lähikaupassa liikaa tuttuja, oletusten taakka painava. Tämä ruokkii itseään: jos ihmiset eivät uskalla tulla kaapista, he eivät ole näkyviä. Useat ajattelevat, ettei täällä mitään sateenkaari-ihmisiä voi olla. Normit vahvistuvat. Moni saattaa lannistua, eikä tohdi elää itsensä näköistä elämää ensinkään.

Pride voi olla se pieni asia, joka pitää yllä toivoa, kannustaa ja vahvistaa. Jos joku olisi pridea sivustaseuraavalle kuusitoistavuotiaalle itselleni kertonut, että olisin nuorena aikuisena Setan varapuheenjohtaja, en olisi uskonut. Jos joku olisi silloin lisännyt, että olisin samaan aikaan myös ei-heteronormatiivisessa avioliitossa, olisin pyöritellyt silmiäni. Kuitenkin maailma yllättää: seuraavina vuosina suomalainen prideliike kasvoi, ja siinä ohessa kasvoin minäkin. Sain yhteisöllisyydestä voimaa, toivoa ja tilaa etsiä elämälleni suuntaa.

”Pride voi olla se pieni asia, joka pitää yllä toivoa, kannustaa ja vahvistaa.”

Ydinviestini tänä pridekautena on seuraava: ole, se riittää. Sinun ei tarvitse liittyä näkyvästi mukaan humuun, jos et halua, osaa, jaksa tai uskalla. Olet silti tärkeä osa maailmaa, ja pelkkä olemassaolosi on radikaalia. Priden tuleminen kaupunkiin on ihmeellinen ja ihana asia. Nauti siitä niin kuin se tuntuu hyvältä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa.

 

Sakris Kupila
Setan varapuheenjohtaja