Tänä vuonna Kouvolassa ei valitettavasti järjestetä Kouvola Pridea. Syynä tähän on paitsi koronavirustilanne myös vapaaehtoisten järjestäjien vähyys ja aikaisempien vuosien järjestäjien henkilökohtaisen kapasiteetin rajallisuus. Pahoittelemme tätä ja toivomme, että saamme aikaan hienon Priden jälleen ensi vuonna.

Sen sijaan tänään sunnuntaina Kouvolassa järjestettiin Kouvolan Vihreiden, Vasemmistoliiton sekä Kaakkois-Suomen Kokoomusnuorten toimesta Pride Picnic -niminen tapahtuma. Järjestäjiensä mukaan sen tarkoitus on paikata kesän peruuntuneita Pride-tapahtumia.

Haluamme esittää piknikin järjestäjätahoille kiitoksemme sateenkaaritapahtuman toteuttamisesta. On aina ilahduttavaa, kun poliittiset toimijat haluavat osoittaa tukensa vähemmistöille, eikä sateenkaarierityisiä tapahtumia todellakaan ole Kouvolassa liikaa (tai edes tarpeeksi). Toivomme, että tapahtuma oli onnistunut!

Epäselvyyksien välttämiseksi haluamme kuitenkin selkeästi tuoda esiin, että Kouvola Pride ry ei ole piknikin nimestä huolimatta ollut mukana sen järjestämisessä. Vaikka vapaaehtoisista koostuvaan työryhmäämme kuuluukin useampia kunnallispolitiikan aktiiveja, kaikki toimivat Priden parissa yksityishenkilöinä.

Niin kauan, kun lait ja yhteiskunnat eivät kohtele kaikkia tasaveroisesti, asian muuttamiseksi tarvitaan poliittisia toimia.

Priden historia on mellakassa. Se on lähtöisin sorrettujen ihmisten noususta kapinaan syrjiviä rakenteita ja mielivaltaista poliisiväkivaltaa vastaan. Pride on maailmanlaajuinen mielenosoitusliike, joka ei ole sidoksissa puolueisiin tai tiettyyn puoluejärjestelmään.

Ihmisoikeudet ja tasa-arvo ovat tietysti politiikan ytimessä. Niin kauan, kun laki ja yhteiskunnat eivät kohtele kaikkia tasaveroisesti, asian muuttamiseksi tarvitaan poliittisia toimia.

Siksi on ihanaa, että puolueet aktivoituvat Priden teemojen kanssa – edistävät esimerkiksi laissa sorrettujen transihmisten asiaa, auttavat toimillaan tekemään seksityöstä turvallisempaa ja myös julkisesti toimivat stigman poistamiseksi. Tällaiset piknik-tapahtumatkin edistävät yleisen ilmapiirin ja ymmärryksen kehittymistä, eikä tarkoituksemme ole missään tapauksessa väheksyä Pride Picnicin järjestäjien tarkoitusperiä tai tapahtuman eteen tekemää työtä.

Pohjimmiltaan Pride on kuitenkin mielenosoitus ihmisoikeuksien puolesta, mätiä rakenteita ja niitä ylläpitäviä poliittisia järjestelmiäkin vastaan. Koemme erittäin positiivisena, että mahdollisimman monet puolueetkin haluavat ilmaista sille tukensa, mutta nimenomaan tukijoina.

Siksi viralliset Kouvola Pride -tapahtumat tulevat jatkossakin olemaan yhdistyksemme, ei puolueiden järjestämiä.

Toivotamme kuitenkin lämpimästi kaikki puolueet mukaan marssimaan myös ensi vuoden Pride-kulkueeseen. Ja kuten sanottua, kaikki sateenkaaritapahtumat ovat tervetulleita Kouvolaan – näissä asioissa enemmän on ehdottomasti parempi!

Kouvola Priden työryhmän puolesta
Hanna Räty

Kuva: Heta-Linnea Kovanen