Yle uutisoi heinäkuussa, että pohjoisessa Suomessa järjestettäville pride-tapahtumille on ollut hankalaa saada yhteistyökumppaneita; yritykset vetäytyvät leimaantumisen pelossa jo lupaillusta yhteistyöstä. ”Ensin puhutaan, että ollaan mukana, mutta sitten ei kuitenkaan uskalleta. Leimaantumisen pelko on niin voimakas. Pelätään sitä, miten suuri yleisö reagoi”, Oulu Priden tuottaja kertoi Ylelle.

Kouvolalaiset yritykset ja järjestöt ovat ottaneet Kouvolan ensimmäisen pride-tapahtuman ilahduttavan hyvin omakseen, mutta nyt näitä ”hallituksen päätöksellä emme olekaan mukana” ja ”olemme poliittisesti sitoutumaton, joten…” -selityksiä on alkanut tulla meillekin.

Mikään pakko ei tietenkään olekaan osallistua. Selvää kuitenkin on, että kun hallitus jyrää organisaation kenttätekijöiden yli tällaisessa yhteistyökuviossa, jossa rahan ei ole tarkoitus liikkua mihinkään suuntaan, kyse on juurikin samasta homoleiman pelosta, josta pohjoisenkin sateenkaari-ihmiset ovat saaneet kärsiä.

Kun meidän urheiluseuramme, järjestömme ja palveluntarjoajamme eivät ole valmiit sanomaan, että jokainen on omana itsenään juuri heidän toimintansa ja palveluidensa pariin yhtä tervetullut, voidaan todeta, että pride-tapahtumat tulevat edelleen enemmän kuin tarpeeseen.

Yhtäläiset ihmisoikeudet eivät nimittäin ole mikään mielipideasia. Kaikki mielipiteet eivät myöskään ole yhtä hyviä, sori vaan. Ei esimerkiksi ole relevantti mielipide, että homoja ei ole olemassa, tai että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen pitäisi pysytellä näkymättömissä, jottei jonkun heteronormatiivinen maailmankuva järky. Se on syrjintää. Ja syrjintä sattuu olemaan lailla kiellettyä.

Ei siis ole mikään äärimmäinen poliittisesti latautunut mielipide sanoa, että jokainen ihminen on yhtä arvokas – se on ainoastaan perusoletus, jonka pitäisi toteutua sanomattakin. Kuitenkin niin kauan kun se ei toteudu, tarvitaan prideja. Niin kauan kun sen sanominen pelottaa, tarvitaan tällaisia tapahtumia ja yhteistyötä mahdollisimman monenlaisten toimijoiden välillä. Ja tarvitaan suoraselkäisiä yrittäjiä, järjestöjä, urheiluseuroja sekä muita tahoja, jotka sanovat yhdessä, että yhtäläiset ihmisoikeudet ja tasa-arvon saavuttaminen ovat välttämättömiä päämääriä.

Priden tukeminen ei ole yritykseltä tai muulta organisaatiolta puoluepoliittinen kannanotto tai julkinen kaapista tuleminen. Se on ainoastaan osoitus siitä, että he haluavat maailman olevan parempi paikka meille kaikille ja syrjinnän jo vihdoin loppuvan.

Kiitos siis jo jokaiselle Kouvola Pridea tukeneelle – niin organisaatiolle kuin yksityishenkilöllekin. Onneksi meitä on jo näin paljon!

PS. Yritykset ja muut organisaatiot voivat edelleen ryhtyä yhteistyökumppaniksemme joko ostamalla mainostilaa tästä tai ottamalla yhteyttä: kouvolapride@gmail.com. Yhteistyössä ei ole pakko liikkua rahaa, ajatuksenne on tärkein.

Hanna Räty
vastaava tuottaja / Kouvola Pride
vapaa toimittaja
toiminnanjohtaja / Alakulttuurikeskus Loukko